- Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy heeft van beleggen in bitcoins zijn belangrijkste activiteit gemaakt.
- Topman Michael Saylor leent miljarden om bitcoins te kopen en als bezit op de balans te zetten.
- Die strategie kan zich bij een daling van de koers van de bitcoin makkelijk tegen MicroStrategy keren.
- Lees ook: Dit zijn de 8 grootste ‘memecoins’ op de cryptomarkt – en zo hard stijgen ze
Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy houdt er al een paar jaar een bijzondere bedrijfsvoering op na. Topman Michael Saylor is fan van de bitcoin en heeft met aankopen van de cryptomunt voor zijn bedrijf voor miljarden aan bitcoins op de balans staan. Het bezit aan bitcoins is echter grotendeels met leningen gefinancierd.
Voorlopig profiteert MicroStrategy van de opmars van de bitcoin, die naar nieuwe recordhoogten is gestegen. Maar een toekomstige daling van de bitcoin zou flinke gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf en zelfs bredere effecten kunnen sorteren, volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.
“MicroStrategy voedt via bitcoinaankopen die met schulden worden gefinancierd, de huidige cryptorally. Dit verhoogt het risico van problemen met het afbetalen van schulden bij een mogelijke toekomstige neergang”, schrijven de analisten van JPMorgan donderdag in een rapport.
Deze week steeg de bitcoin naar een nieuwe recordhoogte van meer dan 73.000 dollar. De huidige hausse wordt gevoed door de recente goedkeuring in de Verenigde Staten van zogenoemde bitcoin-ETF’s. Dat zijn beleggingsfondsen waarmee indirect blootstelling kan worden verkregen aan de bitcoin.
Ook kijken beleggers uit naar een aanpassing van de technische opzet van de bitcoin. Die zorgt ervoor dat er bij het goedkeuren van transacties minder nieuwe bitcoins in omloop komen. De zogenoemde 'halving' voor de vergoeding van 'miners' vindt eens in de vier jaar plaats en staat gepland voor april dit jaar.
Volgens de analisten van JPMorgan speelt MicroStrategy echter een bijzondere rol in dit verhaal, omdat het via de gigantische schuldenfinanciering van bitcoinaankopen als een soort hefboomfonds optreedt.
Beleggen in de bitcoin met leningen: dat gaat goed, zolang de koers stijgt
Het bedrijf van Saylor had medio maart in totaal 205.000 bitcoins in bezit, met een actuele waarde van 14 miljard dollar. Saylor heeft ook openlijk verklaard dat het zijn doel is om zoveel mogelijk bitcoins te kopen.
"Het is de beste investering. Het eindspel is om meer bitcoins te verwerven," vertelde Saylor onlangs aan Yahoo Finance. "Wie de meeste bitcoins heeft, wint. Er is geen ander eindspel."
Volgens de analisten van JPMorgan heeft MicroStrategy dit jaar voor 1 miljard dollar aan bitcoin gekocht, bovenop een vergelijkbare aankoop van 1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2023. Om deze aankopen te financieren, heeft het bedrijf met leningen gewerkt, legde Saylor eerder uit.
"We gebruiken goedkoop kapitaal - onze gemiddelde kapitaalkosten zijn ongeveer 1,6 procent, of iets in die orde van grootte. We werken met een combinatie van 'leverage' [investeren met geleend geld, red.] en het bieden van rendement aan onze aandeelhouders", zei Saylor in augustus 2023.
MicroStrategy wil voor nog eens 500 miljoen dollar uitgeven aan converteerbare schulden om bitcoin te blijven kopen, schrijven analisten van JPMorgan. Een converteerbare lening is een schuld die omgezet kan worden in aandelen van een bedrijf.
Het opjagen van de koers van de bitcoin met geleend geld heeft ook andere commentatoren zorgen gebaard. Miljardair en cryptofan Mike Novogratz is over het algemeen positief over de bitcoin, maar houdt wel rekening met een tussentijdse koerscorrectie.
Dit komt volgens Novogratz mede doordat ook veel particuliere beleggers zich weer op de bitcoin hebben gestort door geld te lenen. "Ik denk dat de markt nu te sterk met schulden is gefinancierd", vertelde hij persbureau Bloomberg eind vorige maand. "Er komt een 'wash out'. Mensen kunnen zoveel hefboomwerking niet volhouden."